Навигация
Стартира работата по проект за мобилност „Европейски практики за успешен старт в професията"

На 29.10.2018 г. официално бе даден старт на работата по проекта „Европейски практики за успешен старт в професията". На откриването присъстваха директорът на училището инж. Галина Младенова, придружаващите лица на групите за мобилност и 34-те ученици, одобрени след предварителния подбор за двете мобилности.

инж. Недялка Йорданова, координатор на проекта, представи целите, очакваните резултати и предстоящите дейности по проекта.

Основната цел на проекта е провеждане на стажове на общо 28 ученици от ПГМЕТТ "Христо Ботев" гр. Шумен в партньорски организации в гр. Севиля, Испания. Те ще бъдат разпределени в две мобилности /потоци/:

Първа мобилност:

16-03-2019 г. - 31-03-2019 г.

16 ученици от направление „Автотранспортна техника“ с две придружаващи лица.

Втора мобилност:

25-05-2019 г. - 16-06-2019 г.

12 ученици от направление „Компютърна техника“ с две придружаващи лица.

Партньори по проекта са: организацията EUROMIND, професионална гимназия Salesianos Trinidad и компютърни фирми в гр. Севиля.

Учениците от първата мобилност ще проведат стаж по програма "eBuggy" в професионалната гимназия. Участниците във втората мобилност ще проведат стаж във фирми от ИТ сектора. Работен език на мобилността - английски.

Подборът на участниците в мобилността ще се осъществи от комисия и ще се проведе на два етапа. За участие в мобилността учениците ще бъдат подбирани по следните критерии:

1) ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПОДБОР

Избраните от предварителния подбор общо 34 ученици ще преминат през допълнителна езикова, интеркултурна и специфична образователна подготовка, след което ще се проведе окончателен подбор.

2) ОКОНЧАТЕЛЕН ПОДБОР

Към общия брой точки от предварителния подбор на кандидатите се добавят точките от изпита по езикова подготовка, теста за специфична образователна подготовка и теста за интеркултурната подготовка.

След окончателния подбор ще бъдат сформирани две групи:

1-ва група (направление Автотранспортна техника) - 16 ученици + 3 резерви;

2-ра група (направление Компютърна техника) - 12 ученици + 3 резерви.

Освен практическото обучение, за учениците са предвидени и посещения на културни забележителности на града и региона. Проектът се способства и за подобряване на чуждоезиковите и социални умения на учениците.

В края на всяка от мобилностите учениците ще получат следните сертификати: Europass мобилност, за завършено обучение и придобити професионални умения /от организацията партньор/, за завършен курс по испански език, както и сертификати за предварителния курс по английски език, специфична образователна и интеркултурна подготовка.