Навигация
Полезни материали
Училищна платформа Electude
Участие в технологичния форум BEST 2024
Ученици от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ участваха в технологичния форум BEST 2024

На 18 и 19 октомври 2024 г. се проведе BEST 2024 /Business, Education, Science and Technology. Събитието има за цел да направи реално работеща връзката между бизнеса, науката и образованието. Водещи компании, университети и училища представиха свои разработки.

Ученици на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ и на СУ „Панайот Волов“ участваха със съвместен проект „Niryo в действие“. Роботът Niryo, предоставен от факултета на НВУ „Васил Левски“ гр. Шумен, представлява 6 осова робо ръка, която се управлява програмно. В продължение на седмици, под ръководството на г-жа Мария Желязкова от СУ "Панайот Волов" и инж. Недялка Йорданова от ПГМЕТТ "Христо Ботев", учениците изучаваха работната среда и командите за управление на робота. Съвместният проект имаше за цел да поема детайли и да ги придвижва до производствена лента, създадена от LEGO, която ги изнася към следващата зона. Учениците се справиха с предизвикателството заедно в един екип да програмират и тестват робота. По време на събитието имаха възможност да представят своята разработка.

За публиката интерес предизвикаха и проектите на клубовете по роботика на двете училища. Клубът по роботика на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ представи проектите: „Робо ръка Braccio”, “Отчитане на температура, влажност и газ“, „Тестване за алкохол в автомобила“, „Светодиоден 3D куб“, „Светодиодна матрица“, „Роботи AlphaBot”, “Робот с управление през телефон“.

Учениците, участници в проекта по Еразъм+ в гр. Севиля, Испания представиха и своя опит от обучението си, където в продължение на 2 седмици усвояваха умения за програмиране на индустриални роботи.

В частта лекции с интересни и полезни теми се включиха: Стоян Ганев - Управител на консултантска фирма „Съдружници по одитно консултиране“ ООД, Емилиян Кадийски - Лудогорие софт, Александър Петров - Reichle & De-Massari AG, Величко Великов - BG Robots Ltd, полк. проф. д-р инж. Чавдар Минчев - Факултет "Артилерия, ПВО и КИС", Божидар Стоянов и Емануил Стоянов - Шуменски университет и Никола Петров – SiT Academy.

Благодарим на организаторите от SiT - Shumen Institute of Technology, за възможността да бъдем част от това събитие.

СНИМКИ ТУК!