Навигация
Полезни материали
Училищна платформа Electude
Ученици от ПГМЕТТ "Христо Ботев" наблюдават Слънчевото затъмнение

Ученици от Клуб „Интердисциплинарна физика“ към Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев” в град Шумен наблюдаваха и снимаха частичното слънчево затъмнение в двора на училището.

След инструктаж за безопасно наблюдение на небесното представление последният учебен час по физика и астрономия се проведе практически. Явлението предизвика голям интерес и в наблюдението поетапно се включиха много ученици, учители и служители.

„По време на слънчево затъмнение е опасно да се гледа без специални очила“, обяснява Ръководителят на Клуба и учител по физика и астрономия Гергана Манова. Такива бяха дарени от Астрономическия център към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". С радост си бяха споделяни сред всички желаещи да видят част от лунния пасаж пред Слънцето.

От училището предоставиха защитни стъкла за електрожен и учениците имаха възможност за сравняване на филтрите при наблюдение и при снимане.

„По данни за град Шумен максималната фаза е била 38% и е настъпила в 13.42 ч. Общата продължителност на последното за годината затъмнение е била 2 часа и 25 минути“, коментира Гергана Манова. „Тези явления ни помагат да събудим любознателността на учениците към природните науки. Естествено е, всеки да се интересува какво става във Вселената“.

По-късно ентусиазирани наблюдатели посетиха Астрономическата обсерватория в природен парк „Шуменско плато“ за наблюдение края на затъмнението и слънчеви протуберанси посредством телескопи.

От Клуба по физика изработват с подръчни материали "Камера обскура" за безопасно наблюдение и ще са готови с повече бройки за следващото наблюдение.

СНИМКИ ТУК!