Навигация
ЧЕТВЪРТО ИЗДАНИЕ НА „РОБО АКАДЕМИЯ“ В ГР. ШУМЕН

ПРИКЛЮЧИ ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ НА „РОБО АКАДЕМИЯ“ В ГР. ШУМЕН

20 ученици от 10 училища в Шумен и региона преминаха курс на обучение по роботика и електроника в периода 08.10.2022 ÷ 10.12.2022 г. Занятията се проведоха в две възрастови групи – група „Роботика с Micro:bit” /5 - 7 клас/ и група „Роботика за напреднали“ /8 - 12 клас/. Учениците от първата група конструираха и управляваха програмно макет „Умна къща“ с помощта на платката Micro:bit и програмния език Java Script. Научиха се да програмират и управляват и робот Maqueen.

В занятията за напреднали учениците придобиха опит за програмиране на едноплатковия компютър Raspberry Pi, с помощта на езика за програмиране Python. Експериментираха и с различни проекти на платформата Arduino.

Обучението по роботика завърши със състезание в двете възрастови групи. В групата „Роботика с Micro:bit” учениците имаха за задача да създадат програма на Java Script за управление на „Умна къща“ с помощта на сензори. Участниците от група „Роботика за напреднали“ показаха своите умения за конструиране и програмиране на схеми с Arduino. Всички участници се справиха успешно с поставените задачи и получиха сертификати за завършен курс на обучение. Най-добре представилите се бяха отличени с грамоти и награди.

Класирането в група „Роботика с Micro:bit” е следното: I място - Йоан Колев Димитров /7 клас, ППМГ "Нанчо Попович"/, II място - Любомир Пламенов Рачев /6 клас, ППМГ "Нанчо Попович"/, III място - Боян Димов Стоянов /6 клас, СУ "Йоан Екзарх Български"/. В група „Роботика за напреднали“: I място - Илкай Сунай Али /11 клас, ППМГ "Нанчо Попович"/, II място - Христомир Младенов Харизанов /11 клас, ПГМЕТТ “Христо Ботев“/, III място - Петър Петров Куцаров /10 клас, ППМГ "Нанчо Попович"/.

„За пореден път искам да благодаря на нашите спонсори: община Шумен, която одобри младежки проект „Робо академия 2022“ и осигури оборудването за провеждане на обучението, както и наградите за първенците; фирма CRUDL Ltd., която предостави на „Робо академия“ много добре оборудвана компютърна зала за провеждане на обучението; Професионална организация по роботика и електроника /PARA/, която осигури наградите за първите места в двете групи: дрон с камера, за група „Роботика с Micro:bit” и комплект за програмиране с Raspberry Pi, за група „Роботика за напреднали“.

Инициативата за организиране и провеждане на „Робо академия“ е на учениците от клуба по Роботика към ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр. Шумен, с ръководител инж. Недялка Йорданова. За четвъртото издание на „Робо академия“ в организацията участваха Христомир Младенов Харизанов и Самуил Николов Станчев, ученици от 11 клас, специалност „Приложно програмиране“. Обучението в група „Роботика с Micro:bit” се осъществи от Христомир Харизанов на езика за програмиране Java Script. Във втора група, с преподавател инж. Недялка Йорданова, програмирането на различните проекти се реализира на Python и C++.

Изказвам благодарност и на Денис Исметов и Александър Минчев /бивши ученици на ПГМЕТТ/, които се включиха в организирането и провеждането на „Робо академия 2022“.

„Робо академия“ е общински младежки проект. Той е напълно безплатен, организира се от ученици и е насочен към учениците от Шумен и региона с интереси в областта на роботиката, програмирането и електрониката. Академията има за цел придобиване на практически умения на участниците в тази област и стимулиране на техния интерес към науката и технологиите. "

инж. Недялка Йорданова, преподавател в „Робо академия“

СНИМКИ ТУК!