Навигация
Полезни материали
Училищна платформа Electude
Ден на роботиката в ПГМЕТТ „Христо Ботев” гр.Шумен
На 27.05.2015 г. в ПГМЕТТ „Христо Ботев“ се проведе Ден на Роботиката 2015. Тази година той се организира в навечерието на патронния празник и 65-годишнината на училището. За четвърта поредна година членовете на клуб „Роботика и моделиране“ демонстрираха пред свои съученици и гости изработените от тях макети и роботи. В клуба участваха 22 ученици. Интерес предизвикаха роботите от вида „преследвач на линия“ изработени от Иван Пенчев, Мартин Енчев и Стефан Митков от 9б клас, Данаил Георгиев от 8 клас, Иван Коев, Мехмед Хюсню и Айджан Салимов от 11а клас. Двама от учениците Мехмед Бедри от 10в клас и Сезгин Недим от 11а клас представиха радиоуправляеми колички през Интернет, а Христо Младенов от 11б клас демонстрира своя ветрогенератор.

Всички роботи и макети са оборудвани с микроконтролер и програма, чрез която се управлява поведението на съответния модел. Учениците, които участват в клуба имат възможност да експериментират, научават много полезни неща, свързани с механиката, електрониката и програмирането. Съчетавайки полезното с приятното, те придобиват опит, който ще им бъде много полезен за тяхната бъдеща професионална реализация.

Състезания с роботи се провеждат ежегодно във Варна, София и Русе. През миналата година членове на клуба участваха в Ден на роботиката гр. Варна, където ученикът Анъл Ахмедов от 12 клас се класира на трето място и спечели бронзов медал. Нашите модели се усъвършенстват с всяка изминала година и се надяваме и за в бъдеще да бъдем достойна конкуренция на останалите клубове по роботика от другите градове на страната.


Ръководители на клуба: инж. Недялка Йорданова, инж. Иван Николов